Ajándék és virágküldés

kedd

Ajándék - Az ajándékozás alapszabályai

Alapvetően az ajándékozás két emberről szól: aki adja az ajándékot, és aki kapja az ajándékot. Eddig a pontig mindannyian elboldogulunk. Ezt követően jön az, hogy mit adjak, mennyiért, mikor... 
Akkor most álljunk meg egy pillanatra. Sokan nem szeretünk ajándékot választani, mert nehéz megtalálni a megfelelőt, van, hogy a pénz okoz gondot, vagy a túlkínálat, esetleg nem tudunk dönteni, és van, hogy maga az ajándékozott a probléma -szeressük is bármennyire, mert lehet, hogy a drága nagyfiúnk-nagylányunk egy méregdrága kütyüt szeretne, amire semmi szüksége, mert tavaly már kapott egyet.

Fontos, hogy milyen alkalomra akarsz ajándékot venni. Alap ugye a szülinapi ajándék, névnapi ajándék, a karácsonyi ajándék. Ezek mellé társul az évfordulós ajándék, a csábításhoz használt ajándék, a "csak úgy" ajándék, a hiányzol ajándék, Valentin napi ajándék, nőnapi ajándék, anyák napi ajándék, stb.

Fontos, hogy mennyire áll hozzád közel, akinek ajándékot szeretnél venni, illetve mennyire akarod, hogy közel álljon hozzád. Mindenkinek fel lehet törni a páncélját egy jól irányzott ajándékkal, de ahhoz nagyon-nagyon ki kell ismerni, és kell a mértéktartás, csábítás esetén a kitartás is.

0. lépés
Kezdj el idejében nézelődni. jó dolog a spontaneitás, meg a carpe diem, viszont ha szeretnél beletrafálni, kezdj el időben nézelődni. Bármerre jársz, legyen ott a gondolataid között, hogy kellene egy ajándék. Akár ismerőseidet is megkérdezheted, kinek mit szoktak venni, vagy puhatolózhatsz az ajándékozott legközelebbi hozzátartozóinál is, és jó ötlet megnézni a leendő ajándékozott facebook oldalát, hogy miket like-olt, milyen témák érdeklik, stb. Azért ne vidd túlzásba, mértékkel!




 1. lépés
Véleményem szerint az egyik legfontosabb, hogy mi magunk szeressünk ajándékot kapni, és örülni annak. Gondolj arra, milyen jó érzés kapni egy ajándékot! Szinte bármit. Mondjuk egy cserepes szerencsebambuszt, egy névre gravírozott öngyújtót, vagy csak egy tortát! Persze egy szuper mobiltelefon vagy táblagép is megteszi, de az ajándékod csak akkor válik igazi ajándékká és meglepetéssé, ha valóban szüksége van rá az ajándékozottnak, mert ne fedjük el, érteni is kell hozzá, ha technikai dolgot veszünk ajándékba -legalább egy kicsit.

2. lépés
Amikor már bele tudjuk élni magunkat az ajándékozás örömébe, képzeljük magunkat bele egy kicsit az ajándékozott helyzetébe, és indulhat a vásárlás. Milyen ő? Milyenek a hétköznapjai? Korán szokott kelni? Akkor jó ötlet lehet egy rendhagyó ébresztőóra. Kávé függő? Akkor jöhet egy vicces feliratú bögre, hűtőmágnes (kiegészítő-kísérő ajándékként) Autómániás? Összeállíthatunk egy jó kis túlélőcsomagot neki egy törlőkendővel, jégoldóval a szélvédőhöz, aprópénztartóval, stb... Gondolkozz, és nézz utána.

3. lépés
A csomagolás nagyon fontos, ne hanyagold el! Az ember hajlamos arra, hogy egy szép ajándék megvásárlása után elhanyagolja, vagy felületesen kezelje az ajándékcsomagolást. Ne tedd! Adj a külsőségre, ha már vetted a fáradtságot az ajándék kiválasztására, és az ajándék vásárlásra is szántál. Még az is megeshet, hogy a csomagolás esetleg többe kerül, mint maga az ajándék. Magad is becsomagolhatod az ajándékot, tegyél rá csicsát, persze igazodva az alkalomhoz és az ajándékozotthoz. Amennyiben ajándék boltban vásárolsz, csomagoltathatod ott is, de én azt ajánlom, hogy fordulj igazi profikhoz. Ők a virágkötők. Vidd be nyugodtan az ajándékot a kedvenc virágüzletedbe, és kérd meg a kedvenc virágkötőd, készítsen neked egy díszcsomagolást. Majd ő jól ki fog faggatni, hogy kinek lesz, hány éves, milyen virágot szeret, stb. Fizetni fogsz, de kapsz egy olyan díszcsomagolást, amit az ajándékozott nem hogy kidobni nem fog, hanem inkább elteszi azt is emlékbe.



4. lépés
Az átadás időzítése nagyon fontos. Törekedj arra, hogy legyen ideje az ajándékozottnak megcsodálni, kibontani és hálálkodni az ajándék láttán. Viszont te akkor leszel profi ajándékozó, ha egy kicsit szerényen, de az ajándékozottal szemben-mellet állva figyeled a reakcióját, és mosolyogj!

5. lépés
Vond le a konzekvenciákat. Megvolt az öröm? Jó volt a választásod? Jó volt az időzítés? Ezek a tanulságok hasznosak lehetnek a következő ajándék megvásárlásakor.

Sok sikert az ajándékozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajándék ajánlatunk